בדק בית
ישראלים רבים חולמים על רכישת בית מקבלן, להיכנס לגור בדירה חדשה זו הרגשה נפלאה, כשהכול מסודר ומעוצב. אך לפני הכניסה, קיימת חשיבות רבה לביצוע בדק בית על ידי מהנדס אזרחי. רוב הלקוחות בטוחים שהמבנה החדש נבנה באופן ראוי, על ידי אנשי מקצוע מצוינים ובאמצעות חומרי בנייה איכותיים ולכן הכל תקין כך שהבדיקה הזו היא מיותרת. אך מדיווחים של מהנדסים שביצעו ביקורות מסוג זה בשנים האחרונות מתברר שהתמונה היא אחרת לחלוטין. בשנים האחרונות הם גילו היקפים נרחבים מאד של ליקויים שנובעים מהרצון של הקבלנים להפחית עלויות, כדי שתישאר להם רווחיות גדולה יותר בכל אחד מהפרויקטים.
אחת הסיבות לכך היא התחרות הגדולה בענף הבניין אשר מחייבת את הקבלנים להוריד מחירים באופן דרסטי ולכן הדרך שלהם ליצור רווחיות משמעותית, היא באמצעות הוזלת העלויות במהלך בניית הבניין. זו הסיבה שיש לוודא באופן מעמיק אם כל חומרי הבנייה הם בעלי תקן ישראלי כמו לדוגמה ציוד אשר מורכב מהחומר פוליקרבונט אשר ידוע כחומר בטיב מעולה. לצורך כך יש לעבור באופן מעמיק על כל הדירה על פי רשימת צ'ק ליסט מפורטת. המהנדס בוחן את הדברים באופן יסודי ביותר כדי לעלות על בעיות, אם הן קיימות. הנושא האקוטי מבין כל הליקויים הוא בעיות הבטיחות אשר עלולות למנוע את הכניסה למגורים בבית.
נקודות קריטיות בבדיקת בדק בית
מהלך הבדיקה כולל נקודות רבות כמו אופן הדבקת המרצפות, התקנת הצנרת, התקנת מעקה במרפסת, דלתות, חלונות ועוד.
המהנדס מכיל רשימת ליקויים ומפרט בה את הדחיפות של הטיפול בנושא זה או אחר לאור בעיה בטיחותית ומצד שני נושאים שאפשר לטפל בהם במהלך שנת האחריות.
פניה לקבלן לתיקון הליקויים
בעלי הנכס שרכשו בית זה במיטב כספם פונים לקבלן ומבקשים לתקן את הליקויים. יש מקרים שבהם הקבלן מטפל בדברים האקוטיים במהירות יחסית וכך הלקוחות יכולים להיכנס לביתם החדש. אך יש גם מקרים שבהם הקבלן מתנער מהאחריות ואינו מוכן לבצע את התיקונים.
במקרים הללו מבצעים כמה מהלכים משפטיים:
- עורך הדין פונה לקבלן באופן רשמי ומאפשר לו לבצע את התיקונים תוך פרק זמן שנקבע מראש. אם הקבלן נעתר לבקשתו ומטפל בנושא התיקונים, ההתנהלות המשפטית מסתיימת.
- אם הקבלן לא מוכן לבצע את התיקונים הנדרשים, הלקוח שוכר אנשי מקצוע בתחום הרלוונטי כמו לדוגמה שרברב, מסגר, רצף וכו'. הם מבצעים את מלוא התיקונים כדי שבעל הנכס יוכל להיכנס לביתו החדש.
- בתום העבודות הללו, הלקוח תובע את הקבלן. התביעה הכספית כוללת את מלוא העלויות בהתאם לפירוט הכספים ששולמו לאנשי המקצוע השונים ובנוסף לכך הוא יתבע כספים בגין עוגמת הנפש שנגרמה לו, עלויות נלוות כמו עיכוב בפינוי דירתו הנוכחית, על כל המשתמע מכך.
ללא ביצוע הבדיקה המעמיקה של בדק בית הלקוח לא היה מושג על כך שקיימים ליקויים ורק לאחר האכלוס בפועל הדבר היה מתגלה.