התמודדות עם חובות – מידע שחשוב לדעת
התמודדות עם חובות יכולה להיות חוויה מלחיצה. הכסף נגמר, הטלפונים מהבנק ומהנושים מגיעים בצרורות וההתחייבויות ממשיכות לחיות ולבעוט. המצב הזה מאפיין מאות אלפי ישראלים אשר חיים בדוחק, מהלוואה להלוואה ולא יודעים אם מצבם הכלכלי ישתפר מתישהו.
לאחרונה, המצב החריף עוד יותר עם בואו לעולם נגיף הקורונה הארור שהדביק בעלי עסקים ואנשים פרטיים ב"מגפת החובות" כפי שלא ידעה המדינה מאז שבן גוריון הכריז על הקמתה.
עם כל ההקדמה הפסימית הזו שמתארת את המציאות אליה נקלעו רבים, ישנם מספר צעדים שמומלץ לנקוט בהן בכדי להתנהל עם חובות, בייחוד בזמנים קשים אלה.
רצוי ליצור קשר עם המלווים אם אתה נמצאים בסיכון של פיגור או אי עמידה בתשלומים
אם אתם חשים שאתם עלולים להיקלע לעיכוב בתשלום או לאי יכולת לשלם חוב בגין המשכנתא שלכם, הלוואה למימון רכב, הלוואה כלשהי דרך חברת כרטיס אשראי, הלוואת סטודנטים למימון שכר לימוד או כל חוב אחר, התקשרו למלווה שלכם והסבירו את מצבכם.
רצוי מאוד להשתמש באסמכתאות המציגות את תמונת מצב העובר ושב בחשבון הבנק או כל מסמך אחר שיש בו להעיד על המצב הנוכחי הלא מזהיר. חברות כרטיסי אשראי ומלווים אחרים יוכלו להציע לכם תוכניות מותאמות למצבים קשים, הנקראות גם "התאמות", כדי לעזור לכם. ככל שלא נעניתם בחיוב על ידי הנציג, תמיד תוכלו להעביר מסר כתוב לממונה מעליו.
תוכניות פירעון הלוואות מותאמות אישית עשויות לכלול אפשרויות לעיכוב או להתאמה של חלק מהתשלומים באופן זמני ואף להקפאתם עד יעבור זעם. במקרים מסוימים, ייתכן שתורשו להיות פטורים מחיובי ריבית בשל כך.
ייתכן שתוכלו להימנע מדיווח אשראי שלילי על ידי המלווה שלכם שישפיע עליכם בעתיד בכל הקשור לקבלת אשראי. המלווה עשוי גם להציע תוכניות לטווח ארוך יותר להחזרת חוב במשך פרק זמן מוגדר בריבית מופחתת.
מלווים רבים מתמודדים עם נפחי שיחות גבוהים בגלל המגיפה, כך שזמן ההמתנה עשוי להיות ארוך מהרגיל. אתם יכולים גם לבדוק באתר האינטרנט של המלווה אם יש לו מידע שיכול לעזור, דרכים לתקשר אלקטרונית או דרך יישומים מקוונים על מנת לאתר תוכניות להקלה על קשיים או להתאמות.
בעת יצירת קשר עם המלווים, היו מוכנים לדון במצבכם הכספי והתעסוקתי, כמו כן עליכם לציין כמה אתם יכולים להרשות לעצמכם לשלם בהתחשב בהכנסות הקיימות, סך ההוצאות וכמות הנכסים שלכם.
שאלות שכדאי לשאול את המלווה:
האם יש לכם תוכניות לאנשים הסובלים מהפסד כספי עקב מגיפת הקורונה?
מהן ההשלכות הכספיות של הרשמה לתוכנית הסיוע שלכם?
האם אני אהיה חייב יותר בסך הכל?
האם זה ישפיע על מסגרת האשראי שלי?
האם זה ישפיע על דוחות האשראי שלי?
אם אני עדיין נתקל בבעיות כלכליות בסוף התוכנית, מה האפשרויות העומדות בפניי?
האם גובה חובות יצר איתך קשר?
אם כרגע יש לכם חוב בגבייה, תוכלו לעבוד מול הגובים ולנהל עמם שיח על מנת לזהות תוכנית החזר ריאלית. חשוב מאוד שתדעו את זכויותיכם. החוק במדינת ישראל אומר כי גובה חובות אינו רשאי להשתמש בפרקטיקות לא הוגנות בניסיון לגבות חוב. אל תחששו גם אם מהלכים עליכם אימים בכל מיני מכתבי התראה. נהלו משא ומתן על החזר סביר בהתאם ליכולת העכשווית שלכם.
צמצמו בהוצאות
ערכו רשימה של כל ההוצאות שלכם ובדקו את תדפיסי האשראי. נסו לסמן את כל ההוצאות שניתן לוותר עליהן בתקופה זו. הוצאות שניתן לוותר עליהן בקלות הן למשל: עישון, כבלים, אוכל בחוץ, רכישת בגדים יקרים, שימוש מוגזם ברכב ועוד.
התמודדות עם חובות – שקלו להיכנס להליך חדלות פירעון אם אין כל ברירה אחרת
אם אתם סבורים שאינכם חייבים את החוב המיוחס לכם, או שלאחר שניסיתם את כל האפשרויות העמודות בפניכם להסדר עם המלווים או עם נושים אחרים וגם אחרי שצמצמתם משמעותית בהוצאות היומיום הפחות נחוצות, עדיין אתם "שוקעים" בתוך ים החובות והגובים פשוט ממאיסים עליכם את החיים, שקלו להיכנס להליך חדלות פירעון.
מדובר בהליך משפטי שבמסגרתו החייב מבקש מבית משפט השלום או מרשם ההוצאה לפועל, תלוי מה סך החובות, להיפטר מהם ולהציע תוכנית שיקום כלכלית שתסייע להתמודד עם הנושים.
מומלץ מאוד להתייעץ עם עורך דין מחיקת חובות לפני שמבצעים צעד כלשהו לבד. עורך הדין אשר שגרת העבודה שלו נוסבת סביב טיפול בחייבים ומחיקת חובותיהם יוכל לסייע לכם בייעוץ ראשוני כך שתדעו מה הכי נכון לכם.
הכי חשוב, שמרו על מורל גבוה, אל תיפול רוחכם. חובות הם צרת רבים והמגמה לצערנו מתרחבת. אפשר לצאת מהם ואפשר לחיות עמם לאורך תקופה מסוימת ברמת חיים סבירה.
מוזמנים להתעדכן בכתבות נספות באתר – מגזין משפטי