מהו ייפוי כח מתמשך, ומהם היתרונות שלו?
בשנת 2016 נכנס לתוקפו תיקון לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, שלפיו כל אדם בגיר יכול לבחור בעצמו את האדם שיהיה אחראי עליו בעתיד, כאשר מבחינה פיזית ובריאותית כבר לא תהיה לו את האפשרות לדאוג לעצמו.
האישור שעליו חותמים נקרא ייפוי כח מתמשך, ובו נקבע מי יהיה אחראי לענייניו בכל הרבדים, לרבות ענייני כספים, גוף ורכוש.
מה חשוב להכליל בייפוי הכח המתמשך?
ראשית, חשוב קודם כל להחליט איזה תחום יכסה ייפוי הכח המתמשך (ענייני רכוש, עניינים רפואיים וכד'), ולאחר מכן להחליט גם על מקרים יחודיים אותם ירצו המיופים להחריג מתוכו.
את ייפוי הכח נדרש להנפיק גם אם אותו אדם כבר הכין או מתכנן להכין צוואה, שכן חלק מהפעולות שקרוביו של הנפטר ירצו לבצע לאחר פטירתו יצריכו ייפוי כח מתמשך בתוקף – למידע נוסף בהקשר לנושא זה ניתן להתייעץ עם עורך דין צוואות וירושות.
הייפוי ייכנס לתוקף לאחר קבלת חוות דעת של מומחה, שלפיה המייפה אינו כשיר להגיע להחלטות בנוגע לנושאים שנקבעו בו.
ההבדל בין ייפוי כח מתמשך לאפוטרופסות
עד לפני מספר השנים, התהליך עבד בצורה שלפיה בחירת אפוטרופוס הייתה נעשית בהליך משפטי מורכב.
כיום, לאחר כניסתו של התיקון לחוק, כל אדם מעל גיל 18 יכול וראשי להיות אחראי על עתידו של המייפה באמצעות ייפוי כח מתמשך.
לעומת מינוי אפוטרופוס – ייפוי הכח מעניק למייפה את האפשרות לבחור בעצמו את האדם שיהיה אחראי עליו, ללא כניסה להליך משפטי שלפיו מערכת המשפט תקבע עבורו מי יהיה האחראי.
מהי כמות המיופים האפשרית לבחירה?
בייפוי כח מתמשך אין מגבלה על כמות המיופים – ניתן לקבוע מיופה אחד או כמה מיופים, וניתן אף לחלק בין המיופים את תחומי האחריות שיכללו בו.
לבחירה של מספר מיופים יש יתרון יותר גדול, שכן במידה ואחד המיופים לא יוכל לקחת את חלקו בייפוי – עדיין יהיו מיופים אחרים שיוכלו לטפל בענייניו.
בנוסף – המייפה יוכל גם לקבוע אם המיופים יעבדו בשיתוף פעולה או כל אחד בנפרד, ואף לקבוע מי יהיה בעל ההחלטות במקרה של מחלוקות בניהם.
האם ניתן לבצע שינויים בייפוי לאחר הגשתו?
בייפוי כח מתמשך ניתן לבצע שינויים גם לאחר הגשתו – תהליך הגשת הייפוי הינו גמיש ופתוח לשינויים גם לאחר ההגשה, אך חשוב לציין שהשינויים יכולים להיעשות בהתאם לחוק ולהנחיות הכרוכות בשינויים מסוג זה.
במקרה של שינוי המיופה למשל, יהיה צורך בעריכת ייפוי חדש דרך עו"ד המוסמך לכך, ולמעשה לבצע את אותו תהליך כמו בהוצאת הייפוי הראשון.
במידה ומדובר בשינויי פרטים של המיופה, יידרש למלא טופס של עדכון פרטים, ולשלוח את הטופס לאפוטרופוס הכללי.