מקבלי ירושה בעלת חובות – למה הם זכאים?
ירושה נועדה ע"מ להעניק ביטחון כלכלי ויציבות לחיים למקורביו של אדם לאחר פטירתו – הירושה יכולה להיות סכום כספי, חפצים יקרי ערך או אפילו נכס שבבעלותו.
במקרים של ירושות בעלות חוב, הנושא מעט יותר מורכב – בשנים האחרונות חלה עלייה במקרים של נפטרים שהותירו אחריהם חובות, ויורשים רבים אינם מודעים כיצד עליהם לפעול במקרים הללו.
מה קובע החוק במקרה של הלוואה בחוב?
ירושות יכולות להיות עניין חיובי, אך מהצד השני גם עניין שלילי – ירושה היא מענק שיכול לתת גב כלכלי ליורש, אבל מהצד השני היא עלולה גם לכלול אלמנטים פחות חיוביים כגון חובות אשר הנפטר צבר. במקרה של ירושה בעלת חוב, החוק מגן על היורשים בכך שהחוב אינו פוגע בהם או נלקח מהם ישירות. יחד עם זאת – על מנת שהיורשים יקבלו את ההגנה המלאה מבחינת החוק, יהיה עליהם לפעול כדי להסדיר את החוב לפני חלוקת הירושה בניהם.
הנושים (הגופים שהמנוח הותיר להם חובות) יוכלו לדרוש את כספם לאחר 3 חודשים ממועד הפטירה, ולאחר מכן החלק הנותר יחולק ליורשים.
על מנת להבין בדיוק איך עובד התהליך במקרה של פשיטת רגל וחובות של אדם שנפטר, ניתן להתייעץ עם עורך דין חדלות פירעון.
מה קורה במקרה של ירושה של חוב ללא צוואה?
במקרים של ירושה עם חוב בהם הנפטר לא הוציא צוואה מסודרת – החוק למעשה עדיין מגן על היורשים, גם אם לא קיימת צוואה שבה הם מצוינים בתור יורשים.
הנושים אינם רשאים לפנות אל היורשים ולדרוש מהם את הכספים, אלא הם יכולים לקבל את ההחזרים רק מעיזבונו (סך השווי של כל הירושה, כולל כספים, נכסים וכד') של הנפטר. החוק הנ"ל חל על כל סוג של חוב, ובמיוחד כאשר מדובר בהלוואות או משכנתאות שהמנוח לא סיים לשלם.
מה קורה אם החוב גבוה מהשווי של הירושה עצמה?
במקרים של ירושה עם חוב גבוה מהעיזבון, הנושים עדיין יוכלו לדרוש את כספם במהלך 3 החודשים שלאחר הפטירה, ולמעשה יכול להיווצר מצב שבו היורשים נשארים ללא דבר מהירושה.
יחד עם זאת – היורשים בסופו של דבר נותרים מוגנים מבחינת החוק, שכן לנושים אין כל זכות לפנות אליהם כדי לדרוש את כספם.
כספי ביטוחים וקרנות שונות
במקרה של כספים שנותרו לביטוחי חיים, קרנות השתלמות או קופות גמל – הכספים יחולקו לאותם מוטבים שאותם ציין הנפטר בפוליסת הביטוח, והנושים אינם זכאים לקבל אותם כחלק מכיסוי החוב.
בסופו של דבר, החוק למעשה נועד כדי להגן על היורשים מפני נשיאה בנטל של חובות של הנפטר, ומהצד השני לאפשר לנושים לקבל את כספם חזרה.