גם בהיעדר צוואה כתובה – החוק מורה על האופן שבו היורשים יקבלו את הנכס
בעת פטירתו של אדם אהוב שהתכונן בצורה המיטבית לחיים שיתנהלו לאחר מותו, בדרך כלל צוואה כתובה היא זו המשמשת לצורך חלוקת רכושו וממונו, לאנשים שיקרים לו. לרוב יהיו אלו ילדיו, אם אכן יש לו כאלה וכן אנשים נוספים שעשויים להיות מוזכרים במסמך המחייב הזה. לעומת זאת, כאשר לא קיימת צוואה כתובה, החוק הישראלי מאפשר את ביצוע חלוקת הרכוש באופן מושכל, אל היורשים הטבעיים של הנפטר.
מהי צוואה כתובה ולמה היא משמשת?
כתיבה של מסמך המפרט את האופן שבו רכושו של אדם יחולק לאחר מותו, בין אם זה הכסף שחסך בבנק, או פריטים בעלי ערך נוסטלגי כגון ספר זכרונות או כלי נגינה שהיה שייך לו, היא בדרך כלל פעולה המתבצעת על ידי מי שמרגיש שחייו מתקרבים לסופם. החלק העיקרי של האנשים שכותבים צוואה הם מי שהגיעו לגיל מופלג ושיש להם היקף נכסים מעל הממוצע, או מי שמרגיש צורך לעשות זאת בגילאים צעירים, בשל מחלה קשה.
אילו סוגי צוואות יהיו קבילות בבית המשפט?
על מנת לממש את צוואתו של אדם, עליה להיות כתובה באופן שיהיה קביל לצרכי הגשת תביעה לקבלת ירושה. בחוק משנת 1965 נקבע כי אלו ארבע הדרכים לעשות זאת: מסמך כתוב בכתב יד, צוואה שנכתבה על ידי מישהו שאיננו המוריש אבל נחתמה על ידי עדים, צוואה שנאמרה בפני שופטים וכן צוואה בעל פה שנאמרה מול שני אנשים המהווים עדי שמיעה. זה נכון שהרבה פחות מסובך לעסוק בדיני ירושה, כאשר הצוואה עצמה כתובה ומוכנה ונכונות הניסוח שלה איננו תלוי באיש. עם זאת, בית המשפט יתחשב בצוואות שבעל פה, כאשר ישנם מי שהיו עדים למסירתן ומעידים על תוכנן באופן זהה.
מהו עיקרי החוק הישראלי בכל הנוגע לירושה?
כאשר אין צוואה כתובה וכמו כן לא קיימים שני עדים לפחות לצוואה בעל פה, בית המשפט כמובן שלא יוכל לקבל עדות יחידה באשר לאופן חלוקת הרכוש והעיזבון כולו. החוק הישראלי מורה על ירושת העיזבון באופן ישיר, גם ללא צוואה, לבן הזוג הנשוי למנוח ולילדיו של המנוח. במקרים של פטירת אדם ובהיותם של ילדיו קטינים עדיין, הרכוש יתחלק בין בן הזוג שנותר בחיים לבין הילדים הקטנים. אין ספק כי מצבים שבהם הפטירה מתרחשת בגיל צעיר, הם מורכבים הרבה יותר בהיבטים רבים ובפרט כאשר נותרים יתומים צעירים במיוחד.
עם זאת, ראוי לציין כי החוק הישראלי בתחום דיני ירושה ודיני משפחה מגן על הילדים הללו ומאפשר להם לקבל את חלקם היחסי מהעיזבון, ללא תלות כלל בהורה השני. בכל מקרה של ספק בנוגע לקיומה או אי קיומה של צוואה, חשוב להיעזר בעורך דין מומחה אשר יוכל לבחון לעומק עדויות קיימות, לבדוק מסמכים במידה שהם נמצאים ולהגיש תביעה מסודרת לבית המשפט, על מנת להוכיח את קיומה וקבילותה של הצוואה וכן לקדם את הבאתה לפועל.