משרד הביטחון הוא אחד הגופים הגדולים והמורכבים בארץ. הייצוג מול משרד הבטחון בנושאים שונים – בדרך כלל מקרי נזיקין כגון פגיעה או נכות – הוא לא פשוט, ודורש ליווי נכון והבנה מלאה במערכת המסועפת הזו. ישנם מקרים ישירים וברורים של נכות שמאפשרים טיפול מהיר יותר, אך מרבית המקרים הם מסובכים ודורשים תהליך משפטי וייצוג מקצועי מול גוף זה. במקרים כאלו, כדאי להיעזר בעורך דין משרד הבטחון שבקיא בייצוג מול משרד זה ויסייע לכם להצלחת התביעה.
אם אתם לא יודעים מאיפה להתחיל, הכתבה הבאה תבהיר כמה דברים חשובים בנוגע לייצוג מול משרד הבטחון.
באילו מצבים ניתן להגיש תביעת נכות או פציעה אל משרד הביטחון?
אם נפצעתם במהלך השירות הצבאי או בעקבותיו, אתם יכולים להגיש תביעה למשרד הבטחון. לא רק פציעה בפעולה מבצעית נכנסת לקטגוריה הזו; השירות הצבאי הוא לא פשוט, וכולל מעמסה גדולה על הגוף, מחסור בשינה, שעות עבודה ארוכות, חשיפה לחומרים וכלים מסוכנים וכן חשיפה למראות לא פשוטים שעלולה לגרום לטראומה ולבעיות נפשיות. לכן, גם חיילים שחלו, עברו תאונות, נפצעו במהלך חופשה מאושרת, חלו במחלות נפשיות, מצבם החמיר וכל נזק אחר שנגרם כתוצאה משירותם צבאי ובעקבותיו יכולים להגיש תביעה נגד הצבא ומשרד הבטחון.
חיילים בסדיר רשאים להגיש את התביעה בסמוך לשחרור מהשירות, שכן במהלך השירות לא נתין להגיש תביעה נגד הצבא. אנשי קבע יכולים להגיש את התביעה בכל עת. ככלל, כדאי להגיש את התביעה בסמוך למקרה הפציעה, שכן כך יהיה קל יותר להוכיח אותה; מעבר לזה, ישנה תקופת התיישנות של שלוש שנים מתום השירות, בין אם סדיר או קבע. אחריהן כבר לא ניתן יהיה להגיש את התביעה.
משרד הבטחון – איך מגישים תביעה?
את התביעה מגישים לקצין תגמולים במשרד הבטחון. התביעה צריכה לכלול תיעוד רפואי רלוונטי, וכן סיבות שהביאו לפגיעה. כיוון ומדובר על מסמכים רבים ועל פירוט רב שעליו נשען התיק כולו, חשוב להשקיע בו את המירב. כדאי להתייעץ עם עורך דין משרד הבטחון שמתמחה בהגשות תביעה מסוג כזה. עורך דין מומחה ידע כיצד להציג את העובדות בצורה נכונה, להעביר את מה שצריך ולעמוד מול טענות המערכת. התהליך כולו עלול להיות מתיש נפשית, ועורך דין יעזור לעבור אותו בצורה הטובה ביותר עד למיצוי הזכויות.
לאחר הגשת המסמכים הרפואיים ובמידה ומשרד הבטחון חושב כי אכן יש לתובע "קייס", הוא מוזמן לוועדה רפואית. בוועדה רפואית ייבדק על ידי רופא וישאל לגבי מצבו. בהמשך מתכנסת ועדה וקובעת את שיעור הנכות של התובע, שנקבע לפי תקנות הנכים. על פי שיעורי הנכות תקבע גם הזכות למענק או גמלה חודשית. אם התביעה נדחתה, ניתן להגיש ערעור ובקשה לעיון נוסף. אופציה זו טובה אם יש בידי התובע הוכחות נוספות למצבו הרפואי. אופציה אחרת היא לפנות למוסד לביטוח לאומי.