מהו מבחן התושבות ומהם המדדים המרכזיים לקביעת תושבות בישראל לפי החוק?
מיהו תושב ישראל? כיצד המדינה קובעת מי נחשב תושב ישראל וזכאי לקבל את זכויותיו כאחד האזרחים וחייב למלא את חובותיו כלפי המדינה בדיוק כמו כל אזרח אחר? לכל מדינה יש כללים אשר מטרתם לקבוע מי נחשב אזרח ומי לא וכך גם בישראל. על שאלות אלה בא לענות מבחן התושבות ולקבוע החלטות בהתאם.
החשיבות של מבחן התושבות
לפני שנגדיר מהו למעשה מבחן התושבות בישראל וכיצד קובעים בפועל מיהו אזרח ישראלי על פי החוק ומי לאו, חשוב להבין תחילה מדוע לכל מדינה בעולם ובפרט ישראל, חשוב לבצע מבחן שכזה ומדוע גם האזרחים היו מעוניינים שמבחן כזה באמת יתקיים. נניח כי אדם פלוני אלמוני לצורך העניין החליט שלא להתגורר בישראל אך הוא מבקש לשמור על האזרחות הישראלית שלו ולהיחשב כתושב ישראלי. במקרה שכזה עלולות להיווצר מספר בעיות:
ראשית, יצטרך אותו אדם לשלם מס למדינה כמו שאר תושביה – הוא מצדו כנראה לא ישתוקק בכך ומצד שני המדינה, וסביר להניח שגם שאר התושבים ירצו בכך); אותו פלוני יצטרך לעשות מילואים; יצטרך גם לשלם מס בריאות ולהיות חבר בקופת חולים; וכמובן לשלם ביטוח לאומי – כל אלה אומנם חובות אך אם אירע לו משהו בחו"ל, המדינה תצטרך לטפל ולממן את הטיפולים בו. כלומר שני הצדדים ירצו שהאזרחות תיחשב רק אם היא באמת כזו בפועל.
חשוב להבין, לא ניתן לבטל אזרחות למי שלא נולד בישראל (בתנאי שלא ויתר עליה במפורש) אך לא כל מי שמחזיק באזרחות ישראלית ייחשב כתושב ישראלי ועל כן הוא גם לא יהיה זכאי לקבל את מלוא הזכויות ולמלא את מלוא החובות שמוטל על תושב ישראלי.
מהו בעצם מבחן התושבות וכיצד קובעים האם אדם מסוים זכאי להיחשב כתושב או לא?
באופן לא מפתיע, אין בחוק הגדרה ברורה מיהו תושב ישראל או לאו וכיצד מגדירים אדם כתושב ישראלי. הדבר לא מפתיע בשל הסיטואציה המורכבת והמוכרת לכולם בה חלקים ממדינת ישראל מצויים גם ביהודה ושומרון וכן בגלל שהיא איננה רוצה ליצור מצב שאנשים אשר ירדו מהארץ יאבדו את הזכות שלהם להיות תושבים או יוותרו עליה.
לכן המדינה קבעה מבחן תושבות מיוחד בן 5 עמודים בו נמדדת הזיקה של מגיש הבקשה לישראל – בין היתר, עולות במבחן זה שאלות כגון היכן התקבלו המשכורת האחרונות, האם קיימים חשבונות בנק בישראל, על מקום שהותם של בני משפחה בישראל, נכסים קיימים, האם הוא מחזיק בכספים בישראל, כמה פעמים ביקר ובאופן כללי, האם מרכז חייו של האדם הוא בישראל או שמא בחו"ל. יש לציין שלפחות מבחינת המוסד לביטוח לאומי, אחרי חמש שנים של היעדרות מהארץ, אותו ישראלי לא ייחשב עוד כתושב ישראל ולא יהיה לו תיק בביטוח לאומי.
באתר מגזין משפטי תוכלו למצוא תכנים נוסים במגוון תחומים שונים בהקשר של עריכת דין והמשפט בישראל בכללל.