מה אומר החוק בדבר מיסוי מטבעות וירטואליים בישראל?
הביטקוין הינו מטבע דיגיטלי–וירטואלי המבוסס על טכנולוגיה חדשנית העונה לשם "בלוקצ'יין" אשר בעניינה מתעוררות בשנה האחרונה שאלות רבות ושונות בנוגע לחוקיותה ולמיסוי על הפעילות במטבעות מסוג זה. מיסוי מטבעות וירטואליים הינו תחום חדש שיש לתת עליו את הדעת.
מטבעות וירטואליים הם מטבעות מבוזרים שאינם מונפקים על ידי מדינה או בנק מרכזי כלשהוא, ונוהגים לעשות בהם שימוש בעיקר עבור תשלום של שירותים ומוצרים והם נחשבים לנפוצים בעיקר בתחומי השקעה ומסחר ספקולטיבי. מטבעות אלו מנוהלים לרוב באמצעים טכנולוגיים בלבד ומועברים מארנק דיגיטלי אחד למשנהו בצורה מוצפנת, ומשום כך אין צורך במתווך פיננסי רגיל דוגמת הבנק.
תמונת מצב בישראל
מבחינת החוק בישראל, בדומה למרבית המדינות בעולם, השימוש במטבעות וירטואליים הינו חוקי כל עוד הפעולה עצמה הינה חוקית כך לדוגמא – רכישת סם תמורת ביטקוין היא עבירה בגלל שרכישת סמים איננה חוקית. עם זאת, התנודתיות הרבה בערך המטבעות הוירטואליים מסוכנת וקיים סיכון מוחשי לשימוש בו בתחומים לא חוקיים כמו טרור, הלבנת הון וכו'. בשל כך, הרשויות הרגולטוריות בישראל הטילו את האחריות למעקב אחר פעילות זאת על המוסדות הפיננסיים, והם מצידם, מקשים על ביצוע העברות כספים באמצעות ביטקוין ושאר מטבעות וירטואליים אחרים. המוסדות נוהגים לדרוש מסמכים, הבהרות וחוות דעת של רואי חשבון ועורכי דין מוסמכים בנושא על מנת לוודא שאין מדובר בפעילות פלילית, העלמת מיסים או בהלבנת כספים. כידוע העלמת מס הינה עבירה חמורה שיש לתת עליה את הדין בתחום של משפט פלילי בישראל.
נושא מיסוי מטבעות וירטואליים בכלל וביטקוין בפרט נחשב מורכב למדי. יש הטוענים כי הרווחים מעליית הערך בגין רכישה וקניה של המטבעות פטורים ממס לאור פטור הקיים בסעיף 9 לפקודת מס הכנסה, אשר מקנה פטור בגין הפרשי הצמדה מהשקעה מסוימת במטבע חוץ. הדבר נכון כל עוד מדובר על פעולות רכישה ומכירה בהיקף מצומצם על ידי יחיד. כאשר ההיקף הופך לגדול הוא יכול להיחשב לפעילות עסקית (דוגמת מסחר בבורסה) החייבת במס. מאידך, לפי גישת רשות המיסים המטבע הוירטואלי אינו נחשב למטבע על פי החקיקה הישראלית, ומשום כך הרווחים הנובעים מהעסקאות סביבו חייבים במס בהתאם למדרגות המס הנקבעות על ידי רשות המיסים – מיסוי על רווחים בשיעור של עד 50% בפעילות עסקית, מס רווח הון בשיעור של עד 28% אם מדובר בהשקעה פאסיבית וכדומה.
חוקי המיסוי הרלוונטיים בנושא
החוקים הקיימים על מיסוי רווחים בעסקאות אלו זהים כמו במקרים של עסקאות אחרות ולכן ניתן לקזז הוצאות שונות (דוגמת עמלות ושכר טרחה), הפסדים ממימוש במטבע הביטקוין כמו גם מטבעות קרטוגראפיים אחרים, איבוד או גניבת מטבעות ועוד. רשות המיסים בישראל גורסת בנוסף כי במרבית עסקאות רכישת ומכירת ביטקוין צריך לחול מע"מ. ההסבר לכך הוא שאדם אשר שילם במטבע זאת למעשה מכר מטבע לצד השני. גישה זאת איננה נהוגה במרבית מדינות העולם, ולמעשה מקשה מאוד על השימוש והמסחר בביטקוין בישראל.
>> יש לך שאלה בעניין מיסוי מטבעות וירטואליים בארץ ובעולם? לחץ כאן.