מה זה ייפוי כוח מתמשך ומי צריך את זה?
ייפוי כוח מתמשך הינו מסמך משפטי המאפשר לכל אדם בגיר לקבוע כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו העתידיים כאשר הוא עצמו לא יוכל לתפקד. לרוב, בקשה לייפוי כוח זה מגיעה מאנשים מבוגרים, אנשים הסובלים ממחלות שונות ו/או זקנה וכו'. הסיבה שכל כך הרבה אנשים שואלים " מה זה ייפוי כוח מתמשך "? היא שהנושא באופן יחסי חדש, או לכל הפחות חדש ביחס לתחום האפוטרופסות שהוא ותיק ומוכר יותר.
היתרון בשיטה זאת היא בכך שהאדם יכול לעשות זאת עוד כאשר הוא מבין את משמעות ייפוי הכוח, כשהוא במצב צלול וכאשר הוא בוחר בעצמו את האדם או קבוצת האנשים שהוא מכיר וסומך עליהם. מצב זה מחליף במידה רבה מצבים קודמים בהם מתחיל תהליך מינוי ייפוי כוח כאשר האדם כבר אינו כשיר משפטית לנהל ענייניו. ייפוי הכוח הנ"ל ניתן בעניינים אישיים כולל רפואיים, בענייני רכוש או בשניהם גם יחד. האדם שעורך את ייפוי הכוח (לרוב, עורך דין מוסמך בתחום של דיני משפחה) יכול לקבוע כי מיופה הכוח מוסמך לקבל כל החלטה בענייניו של האדם או להשאיר פתח למקרה שהאדם מחליט על תוכן ההחלטות שיתקבלו בנושאים שונים וזאת באמצעות החלטות מקדימות.
על ההליך המשפטי
הליך הכנת ייפוי הכוח המתמשך נערך במספר שלבים הכרחיים ובדרך כלל במשרדי עו"ד המוסמך לטפל בעניינים אלו. עורך הדין שייבחר עבור ניהול ההליך עבר הכשרה בתחום ומצהיר שאין לו עניין אישי בייפוי הכוח. בראשית הפגישה מסביר עורך הדין על מהות הפעולה, המשמעויות הנגזרות ממנה כולל החלופות בדגש על –
- על העניינים בהם תידרש הסכמה מפורשת ו/או אישור בית משפט.
- האפשרות שאדם יקבל הודעה על כניסה לתוקף של ייפוי כוח מתמשך שכזה.
- נסיבות ביטולו של ייפוי הכוח ועוד.
עורך הדין המטפל חייב לוודא באמצעות תעודות זהות את זהות החותמים ואת גילם. גם מיופי הכוח חייבים להיות בגירים. הפרוצדורה כוללת מילוי טפסים כהלכה ומשמעות הדבר מעבר על כול סעיף ועל המשמעות הנגזרת ממנו. כל מי שקשור לייפוי הכוח, הממנה עצמו ומיופי הכוח, חייבים לחתום על המסמכים, ועורך הדין מאשר זאת בחתימתו. במרבית המקרים עורך הדין נדרש שיהיה לו כרטיס חכם המאפשר גם חתימה דיגיטלית. את המסמך סורקים דיגיטאלית ושולחים למשרד האפוטרופוס הכללי.
>> זקוקים לשירותיו של עו"ד מוסמך לעריכת ייפוי כוח מתמשך? לחצו כאן.
בשלב זה מקבלים ממנו אישור הגשה. השלב הבא הוא אישור הפקדה ובעקבותיו קבלת עותק חתום על ידי האפוטרופוס הכללי שבו כל דף חייב להיות חתום. כעת ממתינים לכניסה לתוקף של ייפוי הכוח אם וכאשר יתקיים.
אז אחרי שהבנו מה זה ייפוי כוח מתמשך – נבין מתי הוא מתממש
כניסה ל- ייפוי כוח מתמשך תתקיים במועד שבו האדם הממנה לא יהיה עוד מסוגל להבין בדבר אשר לשמו ניתן ייפוי הכוח. נסיבות תרחיש זה יכולות להתבצע בשיתוף עם בני משפחתו של הממנה שסוברים כי הוא אינו מתפקד לבד, כאשר מתרחש אירוע מסוים כמו אשפוז פסיכיאטרי וכו'.
מיופה הכוח יודיע לאנשים הקשורים לתהליך על התקיימות התנאים לכניסה לתוקף של ייפוי הכוח, ואחר כך, רשמית לאפוטרופוס הכללי על כניסתו לתוקף. האפוטרופוס הכללי יאשר או ידחה את ההודעה. במידה והוא ייכנס לתוקף ייחתם המסמך בחותמת האפוטרופוס הכללי ויצוינו בו תאריכי ההפקדה והכניסה לתוקף.