קיימות דרכים שונות להשתמט ממס כמו דיווח על סכום קטן יותר מהסכום המקורי של העסקה או אי הפקת חשבונית על עסקאות וחשוב להבין שהשתמטות ממס היא עבירה פלילית שדינה תשלום קנסות כבדים וריצוי מאסר.כמובן שבמידה וקרה והועלם מס חשוב לפנות לעורך דין המתמחה בענייני מס על מנת להתייעץ עמו
מה ניתן לעשות כדי להימנע מאישום פלילי ומהן האלטרנטיבות לתיקון טעויות דיווח.
יש להבדיל בין שני סוגים עיקריים של עבירות מס: עברית מס טכנית הינה עבירה שבוצעה בתום לב וקשורה לטעויות טכניות כמו
טעות בכתיבת סכום החשבונית בעוד עבירת מס מהותית נעשתה בכוונת זדון להשתמט או להימנע מתשלום מס.
יש להכיר את העבירות השונות כדי להבין מהן האופציות העומדות בהתמודדות עם העבירות.
עבירת מס מהותית? שימו לב לנוהל גילוי מרצון
בעבר פעל בישראל נוהל גילוי מרצון שהעניק הזדמנות חד פעמית למי שרצה לתקן דיווחים כוזבים ולהחליפם בדיווחי אמת תקינים וכך להימנע מאישום פלילי. נוהל גילוי מרצון אפשר לרשויות לקבל את חוב המס ולאזרח להימנע מאישום. הנוהל אפשר למעשה לדווח לרשות המיסים על ההעלמה וכך להימנע מעמידה לדין וההליך התאים למי שעבר עבירות מהותיות ולא עבירת מס טכניות. רשות המיסים קבעה תנאים שונים לרלבנטיות של ההליך לאנשים ספציפיים כמו כאלה שבזמן הדיווח לא מתנהל נגדם הליך משפטי או חקירה לרבות בן/בת הזוג שלהם או חברה בשליטתם וכדומה.
ההליך הוצע בשלוש גרסאות לבחירה בדרך הנוחה ביותר: הליך גילוי מרצון סטנדרטי, אנונימי או מקוצר כאשר התהליך המקוצר לא היה יכול להיות אנונימי ופירוש אנונימי הוא שיש בא כוח שמגיש את הבקשה. כמו כן, מבחינת הליך מקוצר ומזורז יותר מבחינת קבלת אישור הוא התאים רק למי שסך ההון שנכלל בבקשה שלו אינו חצה את ה- 2 מיליון ₪ וההכנסה החייבת הנובעת ממנו אינה עברה את ה- 5.0 מיליון ₪ בשנות הדיווח.
טופס עדכון רשות המיסים
כל בקשה מכל סוג נדרשה לכלול מילוי טופס בו התבקשו הפונים לעדכן את רשות המיסים במקור ההכנסות השונות ובאילו שנות מס דובר, מהי חבות קרן המס במסגרת הבקשה, סכום ההון שדווח במסגרת הבקשה ליום הגשתה, תחום המס בו עוסקת הבקשה לגילוי מרצון וכדומה. את הבקשה במילוי המסמכים הרלבנטיים היה נדרש להגיש לגורם המוסמך הרלבנטי וכן לוודא למשל בנוהל המקוצר שהפונה אכן שילם את סכום המס הנובע מהבקשה תוך חמישה עשר ימים מיום מסירת הודעת התשלום. הדרך של מילוי הבקשה בהדרכת עורך דין מנוסה בתחום יכלה להשפיע מאוד על הסיכוי להשגת אישור הבקשה ומכאן החיוניות של מעורבותו של עורך הדין במילוי הבקשה במיוחד שכל אחד זכאי ליהנות מהליך גילוי מרצון פעם אחת בלבד.
עבירת מס מרצון – סייגים שחשוב להכיר
יש להבין שנוהל גילוי עבירת מס מרצון לא חל על הכנסות שמקורן בפעילות לא חוקית והחסינות שמוצעת מתייחסת אך ורק בנוגע למידע שנמסר במסגרת ההליך ואך ורק על עבירות על פי החוקים המפורטים בנספח המצורף לנוהל ולא על עבירות מנהליות ובכל מקרה, במידה והופרו סעיפים בנוהל או שמבקש הבקשה לא שילם את המס בהתאם להסכם השומה הוא לא יקבל חסינות ורשות המיסים תוכל להשתמש בנתונים שנמסרו בבקשה כראיה בכל הליך פלילי ואזרחי. אך אם לא הופרו סעיפים וכדומה והבקשה לא אושרה מסיבות כלשהן רשות המיסים לא תעשה שימוש במידע אשר נמסר בבקשה.
נכון לתקופה זו נוהל גילוי מרצון כבר אינו בתוקף אך נשקלת אפשרות לבצע הארכה לנוהל או להציע חלופה ולכן,
חשוב להיוועץ עם עו"ד מיסים מה ניתן לעשות במקרה של העלמת מס.